lauantai 20. kesäkuuta 2020

Motoristien Juhannus

 Oli jälleen aika kadota maaseudun syliin, kun oli juhannus. Onneksemme meillä stadilaisilla on olemassa hyvä tukikohta Juhannuksen viettoon tai motoristi retkille. Nyt oli kaikki toisin. Emme saaneet porukkaa kokoon viettämään yhteistä juhannusta. No nyt tehtiin koko juttu toisin. Painuimme kuitenkin landelle kuten ennenkin.

Juhannuksena on rehevää ja piha täynnä erilaisia kukkasia. Tämä kuva on otettu Ruttojuurien vuoksi.
niitä kasvatamme pelkästään perhosten kevätruuan takia. Meissä, kun on hieman hippy vikaa.

Juhannusta ilman juhannusruusua ei ole olemassakaan. Tässä sen suomalainen versio.

Ja sitten sen suomen-ruotsalaisten versio  juhannusruususta nimeltään Poppius. Täällä se on kasvanut jopa lähes 3m korkeaksi ja kukkii aina upeasti.

 

Ilman uimista ei juhannusta olekaan. Meillä se on suoreunainen erämaajärvi, joka on kuiten aivan älytömän syvä, koska sijaitsee syvässä kallion onkalossa, josta vuotaa vettä vain poispäin.
Täällä pesii Kaakkuri. Kuikka sen vastine on useimmille paljon tutumpi lintu. 

Juhannuksena tehdään mökillä yleensä ulkogrillissä ateria, joka syödään myös ulkona yhdessä. Tässä meidän päivällinen. Viinin tilasimme "Austraaliasta saakka", koska tiesimme tuon tilan tekevän hyvää viiniä. Viini on palkittu jo neljä kertaa mitalilla, joka näkyy pullon etiketistä.
Heidän valkoviininsä maistuu lähinnä simalta, joka oli Viikinkien vakio juoma. Ja se sopii hyvin meidän pohjoisten ihmisten makumaailmaan.

Grillasimme kanaa ja marinoimme sen vasta grillatessamme pensselillä sitä valellen ja käännellen. Lisäksi oli halloumijuustoa, ananasta sekä kesäkurpitsaa. Tomaatit ja kurkut olivat kylmiä, mutta niissä oli ruohosipulia. Ananasrenkaan päällä oli smetanaa ja rosepippuria sekä basilikaa.

 


Saunan aikaan ja saunoessa grillataan yleensä vain makkaraa, joka syödään sinapin ketsupin ja oluen kera. Saunajuomana oli tietenkin olutta.
Teimme  nyt hieman toisin ...

Tiia oli saanut töistään Juhannus lahjaksi jonkin Suomalaista kevyt shampanjan kaltaista juomaksi. Nyt oli  tiedossa vähemmän tyypillinen saunamakkara ateria. Makkaran päälle oli tietenkin ketsuppia ja sinappia.
Mutta lisukkeet olivat epätyypillisisiä, koska aterian piti mukautua juomaan.
Lämmitetty avokaado, smetanan ja rosepippurin kera. Grillattua halloumijuustoa sekä vihanneksia kurkkua ja tomaattia, lievässä valkosipuli kastikeessa, kevätsipulin kera.

Ps. Juhannus oli täydellinen, mutta muutama sukulainen puuttui. Tämä tietenkin harmitti, koska meitä on niin vähän Suomessa. Yhteinen ateria puuttui tänä Korona juhannuksena.

 Vaikka olimmekin suhteellisen etelässä, niin aurinko ei juuri laskeudu kuin hetkeksi noustaksen samantien takaisin. Takatontin sammakkolampi.

 Näkymä takatontin lammelta ... pimeää ei tule ollenkaan juhannuksena edes etelä-Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti