torstai 29. kesäkuuta 2017

Mc Kucko Susannan ajoja

Eilen kun katsoimme sää ennusteet oli tälle päivälle vihdoinkin luvattu jotain muuta kuin +5C° ja vesisadetta, joten päätimme että käymme ajamassa vähän pidemmän ajolenkin merenrannassa. Aamulla ennusteet olivat kuitenkin vaihtuneet, sää oli synkkä ja pilvinen vaikkakin lämpöasteita jopa +14C°, joten päätimme muuttaa suunnitelmaa ja ajaa lenkin Tenojokilaaksoa pitkin.
Ajoimme ensin Suomen puolelle Karigasniemeen tankkaamaan pyörän ja sieltä jatkoimme matkaa Tenojokilaakson vartta kulkevaa tietä pitkin Utsjoelle.















Pysähdyimme matkan varrella ottamaan pari kuvaa Rastigaisa tunturista jossa oli vielä sen verran lunta että olisi voinut vaikka ajaa moottorikelkalla.





























Pysähdys paikalla sijaitsi myös iso kivi, johon oli laitettu muistokyltti Tenonvarren tien rakentamisesta jonka edesmennyt presidentti Mauno Koivisto vihki käyttöön vuonna 1983.

























Näin sivuhuomiona kyseistä tietä ei olla uusittu yhtään sitten sen avaamiseen. Tie on täynnä piellä paikattuja railoja, paikkamattomia monttuja ja töyssyjä jotka, onneksi osa oli merkattu punaisella spray maalilla. Näin osasi ajoissa varoa niitä. Utsjoelle päästyämme piti pysähtyä kahvitauolle sillä montut alkoivat tuntumaan jo selässä. Todennäköisesti jousitusta jos säätäisi kahdelle henkilölle paremmaksi ei montutkaan niin tuntuisi.
Utsjoelta jatkoimme matkaa rajan ylittävää siltaa pitkin Norjan puolelle ja Karasjokea kohti. Vaikka tie kulkee samalla lailla Tenojoen vartta pitkin mutta Norjan puolella jokea, niin valtioiden välisen eron huomaa heti. Norjan puoleinen tie on huomattavasti paremmassa kunnossa ja pääsee kallistelamaan moottoripyörällä mutkissa !
Tosin mielestäni maisemat ovat hienommat Suomen puolelta katsottuna, sillä Norjan puolella on enemmän pusikkoa ja puita näköesteenä.
Pohjoisessa on tunnetusti kylmä, kostea ja vähä luminen kesä, joten "riemuksemme" ajoimme viimeiset  90km vesisateessa. Ei se vesisateessa ajaminen ole mitään herkkua, mutta näillä leveyspiireillä on sen verran vähän aurinkoisia ja lämpimiä ajopäiviä että jos haluaa ajokilometrejä kertyvän täytyy lähteä liikenteeseen vaikka sää olisikin epävakaan oloinen. Eihän se sää kuitenkaan ole kuin vain pukeutumis kysymys, kunnon ajovarusteet ja kaksi kerrosta vaatetta alle niin tarkenee. Sillä pystyyhän sitä ajamaan moottorikelkallakin -25C° pakkasessa.
 Ajokilometrejä kertyi 262km.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti