keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Water of Leith Walkway Edinburgh

Edinburghissa on yksi "Kätketty salaisuus", jota monet eivät ole nähneet tai edes löytäneet. Sen nimi on Water of Leith Walkway.
Miksi sitä ei löydä ?

Ensinäkin joki on piilossa talojen ja takapihojen takana tai umpiaitojen toisella puolella. Joki kulkee syvässä, miltei piilossa olevassa kanjonissa. Sinne löytyy harvoja kulkureittejä.
Jos sitten sellaisen löytääkin, niin se loppuu ikään kuin lyhyeen. Polku kun nousee välillä ylös ja jatkuu sitten jälleen joen toisella puolella.
On siis osattava lukea karttaa ja älytä mistä mennään ja mille puolelle sillan ylitse tai peräti alitse.
Me lähdimme kulkemaan reittiä, jonka alun huomasimme aikaisemmin lähellä Kasvitieteellistä puutarhaa, jo siellä käydessämme.
Itse asiassa minun havainnon mukaan, sinne menevät portaat eivät näyttäneet houkuttelevalta.
Ne näyttivät todella epämääräiseltä. Tämäkin ulkonäkö pitää ihmisiä loitolla, jos eivät näe sattumalta opastekylttiä.
Opastekyltitkin tuppaavat olemaan kovin piilossa.




















Mitä tuolla sitten näkee?

Paikoitellen avointa joenrantaniittyä, kukkineen ja hyönteisineen. Tiheitä rantalehtoja, hienoja vanhoja jokivarren rakennuksia, ainakin yksi rantapuisto ja vanhojen myllyjen kaltaista vesiteknologiaa.
Eläimiä, kasveja, kukkia, puita, lintuja sekä vesikasveja ja kaloja. Pieni putouskin siellä on. Joki, kun on kirkas, koska vesi tulee korkeilta nummilta alas ja sieltä tulee myös kaupungin juomavesi.
















Istuimme rantapuiston leveälle kivikaiteelle syömään eväitä. Ne muutamat ohikulkevat ihmiset hymyilivät meille ja nyökkäsivät "hyvät päivät". Niin harvinaisia ovat turistit täällä.
Tuossa kaiteella teetä juodessamme ja eväistä nauttiessamme, ilmestyi pieni lauma Mustavariksia syömään.
Saimme sitten seurattua, niiden ruokailua rauhassa ja hiljaisuudessa, keskellä suurta kaupunkia.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Mustavaris
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/linnut/mustavaris

https://en.wikipedia.org/wiki/Water_of_Leith



Muutamassa paikassa oli joessa kiinostava vesikasvi. En tunne sitä koska meillä ei ehkä ole tuota täällä.
Nyt ympäristösaasteiden puolesta puhujat kuvittelevat, että tämä olisi jokin joen likaantumisen indikaattori.
Turha luulo, koska niiden välistä näkee pohjan kivet aivan helposti. Ja joen oluen väri johtuu tietenkin vain turpeesta. Nummiltahan joen vesi tulee.


Nyt olemme kulkeneet jokivarren pieneen puistoon. Jos tänne osuisi kaupungista, niin ainakin tämä pieni, mutta avoin kohta houkuttelisi puistoon. Jopa sinne johtavat portaat ovat sen näköiset, että herättävät luottamusta. 


Tässä puistossa söimme ne eväät, josta sitten jatkoimme kulkua jokirannassa. Jolloin päädyimme umpitiehen. Tuohon ei auttanut, kuin pieni paluumatka, josta oli helppo valita toinen polku. Jolloin joenranta vaellus jatkui edelleen meille.

Ps. Ehkä joku jo havaitsi puistossa olevan kolme eri tietä. Meitä ei tämä harhaan kulkeminen haitannut yhtään, koska näimme myös tässä välissä oikean joen rannan. Sitähän tulimme tänne katsomaan.  


Joki oli paikoitellen jopa näin rauhallinen, Sitten se kuohui villisti välillä kiviesteiden ylitse sekä pienen putouksen ylitse. 


Nyt saavuimme St Bernard´s Well. Tämä on mineraali vesilähde, tai kaivo miten asiaa haluaakin ajatella.


Kaivolla on pieni temppeli jossa on patsas ... 


Kun ei haluta, että kukaan ei myllää ympäristöä, jotta lähdevesi ei sekaantuisi, niin keinot ovat järeät ... että, äläpä kiipeile tuolla. 


Jatkoimme jokivarren vaellusta edelleen. Nyt näimme jotakin, joka antoi perspektiiviä mittasuhteille. Puiden takana häämötti Dean Bridge. 


Silta on arkitehtonisesti kaunis ja monikaarinen, mutta sitä on vaikea kuvata täältä alhaalta.


Tässä se ylittää joen. Sen yksi pilari on melkein joen rannassa kiinni.  


Ehkä tämä kuva, heti sillan alitettuamme ... kuvaa sen kauneutta hyvin. Ennen vanhaan osattiin rakentaa hyvin. Silta toimii edelleen ilman ongelmia. Toisin on nyt betoniaikana.
Ovat tuohon nähden kertakäyttö siltoja.




















Dean Bridgen alitettuamme polusta tuli tie. Katselimme sillan suuntaan ja näimme rakennuksen kyltin jossa luki Miller Row.
Ei tuo ollut mikään mylly, mutta seurava olikin ...




Lähistöllä oli oikea myllyrakennus. Tuosta kuvasta näkee minne vesi ohjataan talon alitse.

Heti myllyn jälkeen avautui näkymä Dean Villageen. Siis vanhaan kylään, jonka on Edinburghin kaupunki ympäröinyt myöhemmin. Nuo ylemmät uudemmat talot ovat tiukkana esteenä löytää tätä vanhaa kylää.
Samalla se on normaali kaupungin taso, joten tätäkään kylää ei löydy helpolla. Vain kuin sattumalta ilman etukäteistä tietoa ja karttaa.
https://en.wikipedia.org/wiki/Dean_Village


Dean Villagen ensimmäisiä vanhoja taloja ...  


Jatkoimme edelleen jokivartta ja nyt näimme Dean Villagessa hienon MG auton ja lisää kaunita taloja. Äkkiseltään auton tunnistin, koska niitä oli 60-70 luvulla melko moniakin ... ainakin Herttoniemen suunalla. 


Tässä toisessa kuvassa jo näkeekin, että peräpää on aika oudon näköinen. Se laittoi miettimään jo enemmän ... 


Muuten niin kauniisen autoon oli laitettu viistoperä. Juuri tuollaista en sitten ollut aikaisemmin nähnyt. Selvä oli että se on MG, kun siinä on sen tuttu punainen merkki keulassa.

Tuo on tarkalleen MGB/GT.

Minusta tuo viistoperä ei kyllä sovi klassisen keulan kanssa yhteen. Joku voi olla erimieltäkin asiasta. Mutta havainto oli kuitenkin hauska.


Seuravaksi näimme taas joen, tämän kauniin portin takaa. Olemme nyt hieman ylempänä joesta.


Olemme edelleen Dean Villagessa. Täällä on paljonkin hienoja vanhoja rakennuksia. Esimerkiksi nämä perinteelliset keltaiset talot.


Sitten heti tästä katsottuna oikealle on Well Court.
https://ewh.org.uk/iconic-buildings-and-monuments/well-court/

Water of Leith Walkway jatkuu joen yli kävelysiltaa pitkin vasemmalta. Sieltä reitti jatkuu kukkuloille. Toisen suuntaan se taas kulkee mereen asti. Olisipa meillä ollut aikaa kävellä koko reitti, mutta lomamme alkoi olla lopuillaan.
Ja meidän piti nousta tästä "rotkosta" ylös nokiseen ja hälyiseen keskustaan.
Sääli, koska täällä jokivarressa oli hiljaista, kaunista ja rauhallista. Selvää luontoihmisen " sielun hoitoa." Niin se mieli voi levätä keskellä kaupunkiakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti